Vanliga frågor om Storytel

Kan man prova Storytel gratis?
Ja, via Ljudböcker.com kan du prova Storytel gratis i 14 dagar. Du får tillgång till hela Storytels utbud under provperioden.
Vilka erbjudanden har Storytel?
Storytel erbjuder dels abonnemanget Unlimited, dels familjeabonnemangen Family och Family Plus. Med Unlimited kan du välja fritt bland alla ljudböcker som finns hos Storytel. Med familjeabonnemangen kan du skapa fyra respektive sex olika konton med samma abonnemang, så att både vuxna och barn kan lyssna samtidigt.
Villka enheter funkar Storytel på?
Storytel fungerar på mobiler och surfplattor med Android och iOS. Storytel har även tagit fram en egen läsplatta som bara stöder deras app: Storytel Reader.
Erbjuder Storytel presentkort?
Ja, Storytel erbjuder presentkort för Unlimited-abonnemanget. Du kan köpa presentkort för antingen en, tre, sex eller tolv månader på Storytels hemsida.
Erbjuder Storytel abonnemang för hela familjen?
Ja, Storytel erbjuder abonnemang för hela familjen. Familjeabonnemanget finns i två nivåer beroende på hur många konton familjen behöver.

Kort om Storytel

Storytel var det svenska startskottet för ljudboksstreaming. Företaget lanserades redan 2005 under namnet Bokilur och har sedan 2007 arbetat under namnet Storytel. De expanderar ständigt internationellt och har i skrivande stund cirka tjugo olika marknader under sig. Etableringen sker bland annat genom att köpa upp lokala, anrika förlag. På den svenska marknaden har de samarbeten med de allra flesta förlag.

Storytel har vissa finesser som ingen av de andra ljudbokstjänsterna har. Till exempel har Storytel ensamrätt till vissa titlar och ger ut egna ljudböcker. Utbudet är därför det största hos de svenska ljudbokstjänsterna vi har testat, vilket gör Storytel till den populäraste tjänsten. Detta tillför dock att Storytel också är den dyraste ljudbokstjänsten.

Vad vi gillar med Storytel

  • Störst utbud av svenska ljudböcker
  • Man kan lyssna på flera enheter
  • Möjlighet att prova gratis i 14 dagar

Hos Storytel finns det i nuläget ett basabonnemang som kan utökas till familjeabonnemang med fler konton. Kostnaden för såväl basabonnemanget som familjeabonnemangen är de dyraste av tjänsterna vi jämför.

Storytel Unlimited

Abonnemanget Storytel Unlimited ger användaren tillgång till hela biblioteket av tusentals titlar utan begränsningar. Endast en användare ingår i Unlimited-abonnemanget, och det går därför inte att lyssna på flera enheter samtidigt med samma abonnemang.

Storytel Familjeabonnemang

Du kan uppgradera Storytel Unlimited till ett familjeabonnemang som tillåter fler än ett konto. I Unlimited Family ingår två konton, och detta utökas till tre konton med nästa steg, Unlimited Family Plus. Varje konto kan användas på två enheter samtidigt, en med tillgång till hela utbudet och en med tillgång till enbart barnböcker.

Med familjeabonnemanget kan hela familjen ha separata inloggningar och lyssna samtidigt. För alla familjer där två eller fler personer lyssnar på ljudböcker är alltså abonnemanget ett mycket bra alternativ. De som använder samma abonnemang måste vara bokförda på samma adress.

Prova Storytel gratis

Den prova på-period som Storytel erbjuder ger dig ett 14 dagars kostnadsfritt abonnemang. Under dessa två veckor får du fri tillgång till samtliga titlar – utbudet är inte begränsat under prova-på-perioden

För att kunna lyssna på ljudböcker gratis hos Storytel behöver du registrera dig som kund. Det innebär att du måste uppge betaluppgifter och kommer att debiteras efter att provperioden är över. 

Avsluta Storytel

Du behöver logga in på hemsidan för att säga upp Storytel, senast dagen innan abonnemanget förnyas med en ny månad. När du avslutat abonnemanget kan du ändå fortsätta använda det under den period som du har betalat för. 

Det är också möjligt att byta till ett annat av Storytels abonnemang om du vill justera antalet konton i ditt familjeabonnemang.

AbonnemangEnheterOfflineProvaPris/mån
Unlimited1Ja30 dagar169 kr PROVA GRATIS
Family4 (2 kids)JaNej209 kr PROVA GRATIS
Family Plus6 (3 kids)JaNej259 kr PROVA GRATIS

Storytel har rekryterat ett flertal stora och anrika förläggare, vilket leder till ett ovanligt stort utbud. De förlag som nu ingår i koncernen har rättigheterna till några av de mest eftertraktade ljudböckerna, och ofta finns de därför bara hos Storytel.

Utbudet omfattar i nuläget drygt 50 000 böcker med stor variation, eftersom det finns 19 genrer att välja mellan. Man kan hitta allt från skönlitterära romaner till ungdomsböcker till faktabaserad litteratur.

I alla kategorier finns det gott om både klassiker och nya publiceringar. Det finns även massor av titlar från mindre författare och mediehus, och de samsas med de allra främsta bästsäljarna.

Storytels utbud är nästan jämnt fördelat mellan svenska och engelska ljudböcker. Språken hålls inte isär från varandra, men bland underkategorierna kan man välja om man bara vill se titlar på det ena språket.

Något unikt med Storytel är att de ger ut egna berättelser som är specialskrivna för ljudformatet, under samlingsnamnet Storytel Original. Dessa berättelser är uppdelade i avsnitt som användarna kan följa i säsonger.

Storytels e-böcker

De flesta av Storytels titlar finns i både ljud- och e-boksformat. I appen är det även smidigt att växla mellan e-bok och ljudbok, eftersom appen kommer ihåg hur långt du har hunnit.

E-böckerna ingår i det vanliga Unlimited-abonnemanget.

Storytel för barn

Storytel har många av de mest aktuella barnbokstitlarna tillgängliga i tidigt skede.

Gamla favoriter som Alfons Åberg, Pippi Långstrump och Bamse finns det gott om. Men det finns även ett stort urval av nykomna bästsäljare. Vissa barnböcker finns inlästa med både manlig och kvinnlig röst för att barn kan föredra det ena eller andra. På så sätt kan godnattsagorna enkelt anpassas efter varje barn.

I Storytels app finns det barnsäkra läget ”Kids Mode”. Den funktionen kommer väl till pass om man tecknar familjeabonnemanget, då en eller flera enheter kan begränsas till barnböckerna i sortimentet.

Storytel får bra betyg av användarna för att appen är lättanvänd och responsiv. Menyn måste dock klickas fram och ligger inte synlig i skärmens nederkant som i de andra apparna.

Det går att reglera hastigheten för uppläsningen åt båda håll. Det går därmed att sänka hastigheten om man till exempel försöker sova.

Det finns även även en sovtimer för den som gärna somnar till ljudböcker. Det går att ställa in hur länge boken ska spela innan den slutar självmant.

Dessvärre går det inte att lyssna på ljudboken och läsa e-boken samtidigt, trots att båda ofta finns i Storytels bibliotek. En annan kritik är att appen har snåla möjligheter till sortering. Det finns bara breda, övergripande kategorier som ”spänningsromaner” eller ”barn”. En möjlighet att sålla ännu mer hade förbättrat upplevelsen.

Sammanfattningsvis håller Storytels app hög kvalitet, men det finns fortfarande utrymme för förbättring.

Plattformar

I Storytels app kan du lyssna eller läsa offline, vilket minskar buffring under exempelvis resor. Det finns ingen begränsning för hur många böcker du får ladda ner samtidigt. Det enda som behövs är att din telefon har stort minnesutrymme.

Appen är tillgänglig för iOS och Android. Storytel är dessutom den enda av de stora ljudbokstjänsterna som även erbjuder stöd för Windows-telefoner. Storytel är den enda ljudbokstjänsten som finns för datorer, men bara för PC och inte Mac eller andra operativsystem. Det går inte heller att läsa e-böcker eller lyssna på ljudböcker offline på datorn.

Den läslus som inte vill ta upp för mycket av telefonens minne har dessutom möjligheten att köpa Storytel Reader, som är tjänstens egenutformade läsplatta. Den är bara kompatibel med Storytels app och rymmer mer än 4 000 böcker.

Appen erbjuder möjligheten att lyssna via en annan enhet. I nuläget finns dock bara stöd för appar på en smart-TV och Sonos-ljudsystem, och inte för alternativ som Chromecast eller Airplay.

Evelina Grenehed
Evelina Grenehed Skribent